27 ℃

Deskundige waarschuwt: “Niveauverschil tussen boer en hersenchirurg wordt steeds kleiner”

Deskundige waarschuwt: “Niveauverschil tussen boer en hersenchirurg wordt steeds kleiner”
Foto: Rosanne de Vries / Shutterstock.com

Als de acties van boze boeren nog grimmiger worden, dreigen ze af te glijden naar hetzelfde niveau als hersenchirurgen. Dat zegt socioloog Ferdinand Dusse.

“Boer is een zeer respectabel beroep. Het is niet voor niets dat boeren hoog aanzien genieten. Boeren staan bekend als zeer intelligente, hoogontwikkelde vakmensen die met grote zorg en toewijding hun beroep uitoefenen. Maar dat zorgvuldig opgebouwde imago is niet onkreukbaar”, aldus de socioloog.

In de afgelopen dagen staken boze boeren op de snelweg hooibalen in brand, dumpten ze afval en intimideerden hulpverleners die de rommel wilden opruimen. Dat gedrag past volgens de socioloog totaal niet bij boeren, maar meer bij protesterende hersenchirurgen en ander hoogopgeleid uitschot.

“Als je rotzooi gaat schoppen, vernielingen aanricht een mensen gaat bedreigen, begeef je je eigenlijk op hetzelfde niveau als hersenchirurgen”, zegt Dusse. “Voor je het weet daal je af naar de onderste laag van de samenleving, daar waar naast hersenchirurgen ook orthopedagogen en kernfysici hun kostje bij elkaar proberen te scharrelen. Die steken ook altijd de boel in de fik als ze hun zin niet krijgen, maar dat domme volk weet niet beter. Tuig van de richel. De vraag is of je je als boer tot dat niveau wil verlagen.”

“Tegelijk moeten we van deze gebeurtenissen leren”, zegt Dusse. “Vandalisme heeft blijkbaar niets te maken met opleidingsniveau. Tot nu toe werd altijd gedacht dat agressief, vernielzuchtig wangedrag alleen maar voorkomt onder universitair opgeleide specialisten, maar kennelijk is dat niet zo.”

 
Deel dit artikel: