17 ℃

Deskundige: Voed peuters op door “ervarend leren”

Foto: Freeograph / Shutterstock.com

In zijn nieuwste boek Kleine Krengetjes geeft de bekende pedagoog Stefan Lont zijn visie op het opvoeden van peuters. Lont doet dat door de lezer stap voor stap mee te nemen in de door hem ontwikkelde methodiek van “ervarend leren”. Aan de hand van een paar praktische voorbeelden laat hij ons vast zien hoe dat in zijn werk gaat.

“Iedereen kent dat wel”, zegt Lont, “zo’n peuter die in een supermarkt driftig en onhandelbaar op de grond gaat liggen. Ik adviseer ouders altijd: niet op reageren en pas na een paar uur weer ophalen. Zo’n kleintje snapt dan meteen wat hem te wachten staat als ‘ie dat de volgende keer weer flikt.”

Lont illustreert zijn theorie met nog een voorbeeld. Er komt een peuter aanrennen en de pedagoog steekt meteen zijn been uit, waardoor de kleine een flinke smak maakt. “Kijk”, zegt hij, “je kunt ze wel blijven zeggen dat ze niet moeten rennen, maar zo laat je ze zelf de gevolgen hiervan ontdekken.”

“Eigenlijk is opvoeden heel simpel als je er goed over nadenkt”, besluit de deskundige voldaan. Het boek Kleine Krengetjes is vanaf volgende week verkrijgbaar in de boekhandel.

 
Deel dit artikel: