18 ℃

“Laat iedereen inburgeringsexamen doen”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Ook autochtone Nederlanders moeten verplicht een inburgeringsexamen afleggen. Dat zegt Hetty Koenderman van het Studiecentrum Cultuur en Educatie. “Het feit dat iemand in Nederland geboren is, wil nog niet zeggen dat hij voldoende is ingeburgerd”, aldus Koenderman.

De inburgeringsplicht geldt nu alleen voor immigranten. Tijdens de inburgeringscursus leren ze de Nederlandse taal en krijgen ze basiskennis over de Nederlandse cultuur. Volgens Koenderman is het verstandig om ook mensen die hier geboren zijn alsnog te toetsen.

“We zien dat de taalbeheersing van autochtonen ondermaats is”, zegt Koenderman. “Kijk alleen al naar de reacties op sociale media. Het wemelt van de taalfouten. Immigranten moeten verplicht de Nederlandse taal leren, terwijl een groot deel van de autochtone bevolking amper een foutloze zin kan schrijven. Dat klopt niet.”

Ook op het gebied van cultuur en geschiedenis blijft de kennis van de autochtone bevolking achter. Koenderman: “De meeste Nederlanders weten nog wel wie Rembrandt is, maar van Poelstra hebben ze nog nooit gehoord. Mensen zijn zogezegd trots op hun Nederlandse achtergrond, terwijl ze het jaartal van de Slag bij Boekel niet kunnen noemen. Ik vind dat gênant.”

 
Deel dit artikel: