22 ℃

Derde Wereld-kinderen woedend op Sinterklaas

De meeste Nederlandse kinderen zijn door Sinterklaas flink verwend. Vanuit de Derde Wereld komt veel kritiek op de hoeveelheid cadeaus die Nederlandse kinderen hebben gekregen. Het Nederlandse sinterklaasfeest wordt daar als decadent gezien. 

afrika-armoede-derdewereldBugafli Ngonya (6) uit Zimbabwe speelt al jaren met een zelfgemaakt speelgoedautootje. Via de vertaler vertelt hij dat hij nooit cadeautjes krijgt. “Ja, af en toe komt er dan zo’n goede-doelen-actie en dan krijg je een hulppakket. Maar daar zit ook echt geen moer in. Een vieze tweedehands knuffel, een zeep en een zak rijst. Het lijkt allemaal meer dan het is.”

De familie Canton uit Baarn telt vijf kinderen. Zij werden op pakjesavond overladen met cadeaus. “We zijn uren bezig geweest”, vertelt moeder Rosemarie. “Ieder kind kreeg 10 cadeautjes. Daar kunnen ze tot aan hun verjaardag mee vooruit.”

Over de woede van de Derde Wereld-kinderen haalt ze haar schouders op. “Ik vind het een beetje overdreven. Wat je niet hebt, mis je niet, toch? Mijn kinderen zijn nu eenmaal veel speelgoed gewend. Kijk, ik wil best de oude Playstation opsturen naar zo’n land. Maar wat hebben ze eraan? Ze hebben toch geen tv.”

 
Deel dit artikel: