19 ℃

DENK wil eed voor journalisten

De nieuwe politieke partij DENK wil dat journalisten een eed afleggen. Volgens DENK hebben mensen weinig vertrouwen in de media. Journalisten zouden daarom formeel moeten beloven hun beroep te goeder trouw te zullen uitoefenen, zegt de partij in het Algemeen Dagblad.

sylvana-simonsEerder trok DENK de onafhankelijkheid van de media openlijk in twijfel. “De media bepalen voor een groot deel wat jij en ik als waarheid voorgeschoteld krijgen. Dit heeft verstrekkende gevolgen”, zei partijlid Sylvana Simons in een video.

Volgens Nieuwspaal-journalist Martijn Kolleveld heeft DENK een punt: “Sommige journalisten zijn slechts uit op een sappig verhaal met een sterke kop en verliezen daarbij soms de waarheid uit het oog. Op die manier gooien zij de geloofwaardigheid van de journalistiek te grabbel.”

Kolleveld kan zich vinden in de voorgestelde eed voor journalisten. “Bij Nieuwspaal kennen wij al langer een eedaflegging. Al mijn collega’s zweren op het graf van hun kinderen dat ze naar beste eer en geweten zullen handelen. En zo hoort dat ook”, aldus Kolleveld.

DENK kwam eerder met plannen voor verplichte euthanasie voor 65-plussers en de omstreden OV-plicht.

 
Deel dit artikel: