Demonstreren tegen coronamaatregelen: zou dat ook in Nederland kunnen?

Foto: Berit Kessler / Shutterstock.com

In Duitsland werd massaal gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Zeker 18.000 demonstranten verzamelden zich zaterdag in Berlijn voor een grootschalig protest. Zou een demonstratie tegen de coronamaatregelen ook in Nederland kunnen plaatsvinden? Deskundigen denken van niet.

“Zo’n demonstratie is voor het virus een ideale gelegenheid om zich te verspreiden. Zeker omdat de Duitse demonstranten niet allemaal een mondkapje dragen en onvoldoende afstand houden. Hiermee zorgen ze er in feite voor dat nóg meer mensen besmet raken en de maatregelen dus nog langer nodig zijn. De Duitse demonstranten snappen dat niet, maar Nederlanders zijn over het algemeen wat intelligenter”, zegt Duitslandkenner Frederik Ernst Müller.

Ook socioloog Ferdinand Dusse kan zich een massale demonstratie tegen coronamaatregelen in Nederland nauwelijks voorstellen. “Nederlanders zijn veel rationeler. Ze begrijpen dat de maatregelen tegen corona net zo dramatisch zijn voor de overheid, omdat er minder belastinggeld binnenkomt als de economie langzamer draait. Natuurlijk vinden ook de Nederlanders de coronamaatregelen vervelend. Maar met z’n allen dicht bij elkaar demonstreren, met alle risico’s van dien, dat doen Nederlanders niet. Daar zijn Nederlanders veel te slim voor.”

 
Deel dit artikel: