19 ℃

Dementerende computer herkent eigen wachtwoord niet meer

Frank Kloppens uit Heerhugowaard heeft gisteravond zijn computer definitief af moeten sluiten. De 35-jarige ICT-consultant zag zich daartoe genoodzaakt omdat het apparaat steeds meer tekenen van dementie vertoonde. “Op het eind was hij continu belangrijke bestanden op de harde schijf kwijt en zaten we uren samen in Windows Verkenner te zoeken. Het ging gewoon niet meer.”

Foto: Dmitri Ma / Shutterstock.com

Toen Kloppens zijn computer in 2012 kocht, was er geen vuiltje aan de lucht. “Hij was altijd goed bij de pinken en draaide SQL-query’s zonder haperen, maar een half jaar geleden begon hij kleine dingen te vergeten. Eerst was het een kwestie van een paar kilobytes, maar op een gegeven moment was hij een groot deel van de foto’s van mijn vakantie in Emmeloord kwijt. Het laatste jaar herkende hij zelfs zijn eigen wachtwoord niet meer.”

Om zijn computer verder leed te besparen besloot Kloppens het heft in eigen handen te nemen. “Na een mooie laatste avond samen heb ik hem op de slaapstand gezet en vervolgens in een geschikte container bij de stort gezet. Dat leek me de meest digimane manier om te gaan. Zo zou hij het zelf ook berekend hebben.”

 
Deel dit artikel: