18 ℃

Defensie wil F-35’s toch laten verlagen

Defensie wil F-35’s toch laten verlagen
Foto: Logtnest / Shutterstock.com

Defensie onderzoekt of de F-35 gevechtsvliegtuigen kunnen worden verlaagd. Ook wordt geld vrijgemaakt voor mooiere spoilers en een nieuw audiosysteem.

De gevechtsvliegtuigen van het type F-35 werden drie jaar geleden aan Defensie geleverd en hebben nog steeds het standaardontwerp vanuit de fabriek. De F-35’s zijn in de afgelopen maanden intensief gebruikt om vanuit Bulgarije het NAVO-luchtruim te bewaken. “Tijdens deze missie hebben we veel over de F-35 geleerd. Het is een prima toestel, maar qua styling kan er nog wel het een en ander aan worden verbeterd”, zegt commandant Scholten van de Koninklijke Luchtmacht.

Aanvankelijk werd gedacht dat het toestel nooit getuned hoefde te worden, maar Defensie vindt het nu tijd voor de eerste styling-upgrade: “Met andere schokbrekers ligt de F-35 wat lager op het wegdek. Verder zou er achter op het toestel een sierspoiler moeten komen. Voor de prestaties maakt dat niets uit, maar cosmetisch ziet het er gewoon veel strakker uit.”

Ook de cockpit van de F-35 wordt aangepakt. Scholten legt uit: “De standaard audioset wordt vervangen door een systeem met bluetooth. De vlieger kan zijn iPhone dan direct koppelen aan het toestel, voor bijvoorbeeld Spotify. Verder komt onder de stoel een grotere subwoofer, waardoor de bas in het toestel aanzienlijk vetter wordt.”

 
Deel dit artikel: