18 ℃

Defensie: “Ook meisjes geschikt voor PTSS”

Foto: M. Moira / Shutterstock.com

Ook meisjes vallen vanaf nu onder de dienstplicht. Meisjes die dit jaar 17 worden, ontvangen vandaag een brief waarin staat dat ze geregistreerd zijn als dienstplichtig militair. 

Overigens is er in ons land geen opkomstplicht. Dat betekent dat de dienstplichtige meisjes pas daadwerkelijk het leger in moeten als er een tekort aan vrijwillig kanonnenvoer ontstaat. Minister Bijleveld van Defensie gaf op Twitter uitleg over de dienstplicht. Met kinderlijk taalgebruik richtte ze zich vooral op kinderen die de brief op de mat krijgen. “Ik roep alle meiden op om eens serieus te kijken naar een baan bij Defensie. We kunnen jullie echt allemaal gebruiken”, aldus de minister.

Sergeant-majoor Tony Hoeksteen hoopt dat meer jonge meiden zich melden bij Defensie. “Tot nu toe zijn het vooral jongens die op zoek zijn naar avontuur en dan ineens in een oorlogsgebied belanden en terugkomen met een posttraumatische stressstoornis, als ze überhaupt terugkomen. Maar dat zouden natuurlijk net zo goed meiden kunnen zijn”, legt hij uit. “Jongeren die in Srebrenica of Uruzgan waren kunnen je allerlei spannende verhalen vertellen over werken bij Defensie. Daarom roep ik alle meiden op: wil je als onvolwassen puber in een ver land je leven wagen voor een of ander conflict waarvan je geen flauw benul hebt, kom dan eens langs voor een kopje koffie of een glaasje limonade.”

 
Deel dit artikel: