21 ℃

Defensie gaat zeevloot moderniseren en begint bij schip Batavia

Foto: B-hide the scene / Alexandros Michailidis / Andriano.cz / Shutterstock.com

Minister Ollongren van Defensie trekt veertig miljoen uit voor het moderniseren van het schip Batavia. De renovatie maakt deel uit van het grotere moderniseringsplan van de Koninklijke Marine. 

Het oorspronkelijke schip stamt al uit 1628, maar verging een jaar later. Tussen 1985 en 1995 werd het schip herbouwd en sindsdien ligt het in de thuishaven van Lelystad. Defensie acht het ‘niet ondenkbaar’ dat het schip als onderdeel van de NAVO-vloot wordt ingezet in de Zwarte Zee, mocht het conflict met Rusland nog verder escaleren.

Volgens Ollongren zijn de huidige wapensystemen aan boord van de Batavia aan vervanging toe. “Tot nu toe ontbrak de noodzaak voor renovatie, maar de realiteit is veranderd”, aldus minister Ollongren.

Defensie wil de 24 gietijzeren verdedigingskanonnen van de Batavia vervangen door moderner geschut. Zo krijgt de Batavia twee torpedobuizen en een installatie voor het afvuren van kruisraketten. “Het ontwerp van dit schip stamt uit de zeventiende eeuw. Oerdegelijk, maar niet meer passend in de huidige tijd”, zegt Ollongren. “We hebben gekeken naar welke schepen het hardst aan een upgrade toe zijn en dan kom je al snel uit bij de Batavia.”

 
Deel dit artikel: