11 ℃
'Natuur geeft duidelijk signaal'

Deel Tweede Kamer wil Volendam teruggeven aan de zee

Deel Tweede Kamer wil Volendam teruggeven aan de zee
Foto: Filip Ilic Novi Sad / Shutterstock.com

VOLENDAM - Nu Volendam kampt met extreem hoogwater, is de vraag of het water daar nog bestreden moet worden. Meerdere Kamerleden vinden van niet. “We moeten ons afvragen wat het water ons probeert duidelijk te maken”, stelt de fractie van het CDA.

Het waterpeil van het Markermeer steeg in de afgelopen dagen tot recordhoogte. Verschillende kades in Volendam liepen onder. Momenteel proberen brandweerlieden met zandzakken de boel droog te houden, maar de vraag is of dat de beste oplossing is. “Het water geeft ons een duidelijk signaal. Het eist een groter gebied om vrij te kunnen stromen. En als er dan toch land moet worden teruggegeven aan de zee, waarom dan niet Volendam?”, stelt de CDA-fractie in een open brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de partij is het omvormen van het vissersdorp tot nieuw watergebied eigenlijk heel logisch: “De zee geeft en de zee neemt. Dat is een heel natuurlijke ontwikkeling. Eeuwenlang heeft Volendam paling genomen uit de zee. Nu is het tijd om terug te geven. Je respecteert daarmee niet alleen de wens van de natuur, maar je lost ook een enorm drugsprobleem op.”

 
Deel dit artikel: