“De pil verwoestte mijn leven”

Miljoenen vrouwen in ons land slikken de pil. Toch is de pil niet zonder risico. Aluima Molenaar (33) slikt al sinds haar zestiende de pil en zag haar toekomstdroom in duigen vallen.

Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

“Al in mijn puberteit had ik een onregelmatige menstruatie. De huisarts schreef mij de anticonceptiepil voor”, vertelt Aluima. “Ik had eigenlijk nooit last van bijwerkingen, tot ik probeerde zwanger te worden.”

Aluima slikt de pil nog steeds, maar raakt desondanks niet in verwachting. “Ik heb alles geprobeerd. Temperaturen, stuitligging, op z’n hondjes, maar het lukt gewoon niet”, zegt ze. “Ik droomde altijd van een groot gezin. Ik wilde drie of vier kinderen, maar ik ben bang dat dat niet meer gaat lukken. De pil heeft mijn leven kapotgemaakt.”

Gynaecoloog Barbara Kleistermann herkent het probleem. “Ik krijg in mijn praktijk regelmatig vrouwen die de pil slikken. Zij raken zeer moeilijk in verwachting”, aldus de arts. “Soms ligt de oorzaak bij de man, maar vaak komen we tot de conclusie dat het inderdaad aan de pil ligt. Een kinderwens kan een overweging zijn om ermee te stoppen.”

 
Deel dit artikel: