“De minister vergeet dat wij een heel vliegtuig kunnen laten crashen”

Foto: Dmitry Birin

Het is crisis bij KLM. De luchtvaartmaatschappij dreigt failliet te gaan, als de overheid niet met noodsteun komt. Maar minister Hoekstra wil het geld pas overmaken als de piloten een flink deel van hun salaris inleveren. En dat weigeren ze.

Gezagvoerder Remco Verstieren begrijpt de starre houding van de KLM-piloten wel. “De minister moet zich goed realiseren waartoe piloten in staat zijn”, legt hij uit. “Een vliegtuig kun je op verschillende manieren aan de grond zetten. In een modern vliegtuig passen vierhonderd mensen. Je moet er niet aan denken dat de piloot een zeer harde onverwachte landing maakt, als u begrijpt wat ik bedoel. In die zin hebben wij een essentieel beroep.”

“Kijk, de meeste piloten zijn redelijke mensen. Daar kun je prima mee onderhandelen”, aldus Verstieren. “Ik ben best bereid om mijn vliegtuig netjes te laten landen en dan is de kans op slachtoffers heel klein. Maar dan moet daar wel een redelijke vergoeding tegenover staan. De keus is aan de minister. Als de piloten hun salaris mogen behouden, is de vliegveiligheid absoluut niet in gevaar.”

 
Deel dit artikel: