23 ℃

De langste dag van het jaar: veel Nederlanders zien er al weken tegenop

De langste dag van het jaar: veel Nederlanders zien er al weken tegenop
Foto: Frank 11 / Depositphotos.com

PURMEREND - Vandaag is de langste dag van het jaar. Een echte beproeving voor mensen die toch al geen zin hebben in de dag, zoals de 38-jarige Anja Modderkamp uit Purmerend. 

Dit jaar valt de langste dag op vrijdag 21 juni. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan ruim 16 uur en 45 minuten, maar het lijkt nog veel langer. Voor Anja een echte hel: “Lange dagen zijn niets voor mij. Als ik ’s morgens opsta, wil ik al terug naar mijn bed. Ik heb geen idee hoe ik de langste dag moet doorkomen.”

Volgens psycholoog Frans Heijligh is Anja niet de enige vrouw die de langste dag van het jaar verschrikkelijk vindt. “Er zijn genoeg mensen die in alles een aanleiding zien om te gaan zuchten en steunen”, zegt de Heijligh. “Ze vinden altijd wel iets waardoor ze menen dat zij een zwaarder leven hebben dan anderen. Het weer is niet goed, de cola is op, de hond is dood, noem maar op. Zij belanden dan in een negatieve gedachtencirkel.”

Toch is vervolgens Heijligh ook nog een beetje hoop: “Vanaf vandaag worden de dagen weer korter. Voor je het weet, is het weer gewoon om half vijf donker.”

 
Deel dit artikel: