GROENLO - Trots laat boer Jos Klijdeberk een van zijn zeshonderd kalveren zien. “Door ze vanaf de geboorte uitsluitend havermelk te geven, is hun impact op het klimaat veel kleiner”, legt hij uit.
Van boeren wordt vaak gezegd dat ze zich niet inzetten voor een beter milieu, maar is dat echt zo? Steeds meer milieubewuste melkveehouders zijn voor hun dieren overgestapt van gewone zuivel op plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, amandelmelk en havermelk. De productie van plantaardige melk is immers veel minder belastend voor het klimaat dan koemelk. In de megastal van kalverfokker Jos Klijdeberk uit het Gelderse Groenlo krijgen de dieren voortaan havermelk in plaats van gewone zuivel.
“Ook dieren moeten een keer de switch maken”, zegt Klijdeberk. “Koemelk is een zeer milieubelastend product. Daar kunnen de kalfjes dus maar beter zo ver mogelijk vandaan blijven. De productie van één liter koemelk zorgt voor maar liefst 3,2 kilo CO2-uitstoot. En u kunt zich voorstellen dat er hier heel wat liters doorheen gaan. Daarom heb ik voor mijn dieren heel bewust de keuze gemaakt voor een plantaardige melksoort.”
“De kalfjes doen het prima op havermelk. Het smaakt natuurlijk iets anders dan gewone koemelk, maar ze zijn niets anders gewend. Binnen acht maanden groeit zo’n kalf op tot een gezonde, volwassen melkkoe. En zo fokken we hier tweeduizend melkkoeien per jaar. Mijn bedrijf levert dus een enorme bijdrage aan een beter klimaat.”