14 ℃
Gemiste kans

De Jonge verdiende zelf geen cent aan de mondkapjesdeal. Wat deed hij fout?

Foto: YT CC

Minister Hugo de Jonge erkent dat hij fouten heeft gemaakt bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Persoonlijk verdiende De Jonge geen cent aan de deal. Wat deed hij fout?

“Een goede minister is nog niet per se een goede zakenman. Dat blijkt wel weer”, zegt businesscoach Manfred de Goeije. “Terwijl Sywert op een mooi tropisch eiland van zijn miljoenen geniet, moet Hugo zich verantwoorden bij de media. Dat moet voor hem heel zuur zijn.”

Blijft de vraag: wat had De Jonge anders moeten doen? De Goeije: “Om te beginnen had hij alle communicatie over de mondkapjesdeal via zijn privémail moeten voeren. Daar heeft namelijk niemand wat mee te maken. Helaas is hij veel te transparant geweest. Dat is echt een beginnersfout.”

Volgens de businesscoach is de kans dat De Jonge nog iets overhoudt aan de mondkapjesdeal uiterst klein: “Dat geld is allang weggesluisd. De Jonge had direct een deel van de opbrengst moeten eisen. Nu kan hij daar niet meer mee aan komen. Ik vrees dat hij naar zijn centen kan fluiten.”

 
Deel dit artikel: