De Jonge blij met toename aantal daklozen: “Gunstig in een tijd van huizentekort”

De Jonge blij met toename aantal daklozen: “Gunstig in een tijd van huizentekort”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Het aantal daklozen in Nederland is vorig jaar behoorlijk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar hadden zo’n 30.600 mensen geen dak boven hun hoofd, terwijl er dat het jaar ervoor nog zo’n 26.600 waren. Dat is iets om trots op te zijn, vindt demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge.

“We hebben al jaren te maken met een oplopend tekort aan huizen. We zijn dan als ministerie ook heel blij met mensen die zelf het initiatief nemen om op straat te gaan leven”, vertelt de minister. “We hebben als ministerie allerlei plannen gemaakt, maar die hebben het tij nog niet kunnen keren. Wanneer meer mensen besluiten om dakloos te gaan leven, zou het zomaar kunnen dat het woningtekort binnen een paar jaar is opgelost.”

De Jonge legt uit dat de term dakloos ook niet al te letterlijk genomen moet worden: “Velen slapen bijvoorbeeld onder een brug of in een portiek. Dat is natuurlijk goed te doen. In een park waar veel daklozen wonen schijnt het soms beregezellig te zijn.”

 
Deel dit artikel: