23 ℃
Iedereen tevreden

De Jonge belooft meer asociale huurwoningen voor niet-statushouders

De Jonge belooft meer asociale huurwoningen voor niet-statushouders
Foto: CC

Minister De Jonge van Wonen wil een groot deel van de sociale huurwoningen reserveren voor asielzoekers met een verblijfsstatus. Tegelijk belooft De Jonge een oplossing voor anderen die nog op een huurwoning wachten. Zij kunnen terecht in een asociale huurwoning.

Woensdag stuurde De Jonge een brief naar gemeenten met de mededeling dat meer sociale huurwoningen aan statushouders moeten worden toegewezen. De Jonge wil hiermee voorkomen dat asielzoekers met een verblijfsvergunning noodgedwongen in de asielzoekerscentra blijven hangen. Het plan stuit op protest van andere woningzoekenden, maar volgens De Jonge hoeven zij zich geen zorgen te maken.

“Als we de sociale huurwoningen reserveren voor statushouders, kunnen de asociale huurwoningen worden toebedeeld aan andere woningzoekenden”, verduidelijkt De Jonge.

Om te voorkomen dat ook daar een tekort ontstaat, wil De Jonge flink in de asociale huursector investeringen. “In de komende jaren moeten zo’n 150.000 asociale huurwoningen worden bijgebouwd”, aldus De Jonge. “Het spreekt voor zich dat alleen Lelystad en Purmerend niet voldoende zijn.”

 
Deel dit artikel: