17 ℃

‘De groeten doen’ gaat geld kosten, ook met terugwerkende kracht

Foto: Fizkes / Shutterstock.com

Heeft u wel eens iemand de groeten gedaan? Vele mensen zeggen of schrijven het en tot nu toe leek het gratis. Maar dat is niet zo. De groeten doen kan mensen mogelijk honderden euro’s gaan kosten. Sociaal-actieven mogelijk nog veel meer.

Op 20 januari 2003 vroeg Jan de Maan (53) uit Oisterwijk het internationale patent aan voor de sociale interactie van het overbrengen van een groet. Daarmee werd een claim gelegd op diverse uitspraken zoals ‘met vriendelijke groet’, ‘hartelijke groet’, ‘de groetjes’, zowel in geschreven als gesproken vorm. Zelfs Engelstalige versies als ‘greetings’ waren sinds die tijd al geclaimd. Gedurende de jarenlange rechtszaak die erop volgde zijn deze zaken relatief stil gebleven. Een uitspraak van de rechtbank geeft vandaag aan dat er inderdaad een vergoeding is verschuldigd. Hoe hoog deze vergoeding moet zijn is nog onduidelijk, maar zelfs bij enkele centen kan dit aardig oplopen.

Jan de Maan geeft aan: “Het overbrengen van een groet heeft een hoge mate van sociale verbinding. De waarde hiervan binnen onze maatschappij is onschatbaar. Ik denk dat we de waarde hiervan moeten inschatten op minimaal tientallen centen per vriendelijke groet. Bij ‘warme groeten’ zouden we toch echt meer dan een euro in rekening moeten gaan brengen.”

Totdat duidelijk is wat de tarieven zijn, geldt het advies om terughoudend te zijn met het doen van de groeten. Een telefoongesprek kan zomaar enkele dubbeltjes duurder worden als het wordt afgesloten met de groeten, zeker als er sprake is van groetjes terug.

 
Deel dit artikel: