VELP - Op 4 en 5 mei herdenken we de oorlog en vieren we de bevrijding. Wij spraken met de 75-jarige Gerard Hietjes uit Velp. De broer van de buurman van zijn schoonzus zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet.
“Ik heb geen enkele herinnering aan hem. Hij was al dood voordat ik geboren werd”, vertelt Gerard. “En áls ik toen al had geleefd, was het nog maar de vraag of ik hem had gekend. De broer van de buurman van mijn schoonzus was niet eens familie.”
De broer van de buurman van de schoonzus van Gerard zat van 1942 tot 1944 bij de Verzetsgroep Schotkamp. De groep stak in de oorlogsjaren de banden van Duitse legervoertuigen lek en hinderde op die manier het transport van de Duitsers. “Als jullie het zeggen, dan zal dat wel zo zijn. Ik ken hem verder niet”, zegt Gerard.
Waalsdorpervlakte
Gerard pakt een album met zwartwit-foto’s en bladert er gewichtig doorheen: “Dit zijn gewoon wat willekeurige oude foto’s. Geen foto’s van de broer van de buurman van mijn schoonzus, want die heb ik niet. Maar het gaat even om het idee.”
Wat er met de broer van de buurman van de schoonzus van Gerard is gebeurd, weet hij niet precies: “Hij is gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, geloof ik. Als hij wat langer had geleefd, had ik hem misschien kunnen leren kennen. Maar die kans is mij door de Duitsers ontnomen. Als je het zo bekijkt, ben ik dus ook een oorlogsslachtoffer. Daarom vind ik het zo goed dat jullie mij interviewen. Het is fijn dat het eindelijk een keertje over mij gaat. Al heb ik er verder natuurlijk geen reet mee maken.”