Dartvrouw Femke (22): “Ik gooi vanuit mijn baarmoeder”

Dartvrouw Femke (22): “Ik gooi vanuit mijn baarmoeder”
Foto: NDAB Creativity

ZAANDAM - De vrouwendartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zijn uit het Nederlands vrouwenteam gestapt, omdat een transvrouw zich bij hun team wilde voegen. Dartvrouw Femke Ovarius (22) uit Zaandam begrijpt de beslissing van Zijlstra en De Graaf. 

“Vrouwendarts is gewoon niet te vergelijken met mannendarts”, vertelt Femke. “Bij vrouwendarts draait het om baarmoeders, eierstokken en oestrogeen. Als je die niet hebt, dan snap je deze sport niet. Hoe wou je in hemelsnaam meedoen met deze sport als je een pik hebt gehad?”

Waar mannendarters als Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen vooral hun rechterarm gebruiken om de darts te werpen, gebruiken vrouwen heel andere delen van hun lichaam. “Als vrouwendarter gooi ik vanuit mijn baarmoeder”, legt Femke uit. “Niet letterlijk natuurlijk, maar het voelt wel zo. De truc is om de dart helemaal te laten meegaan in je cyclus en zo 180 te ovuleren, snap je?”

“Vrouwendarts is helaas nog niet zo bekend”, zegt Femke. “Maar ik hoop dat meer meisjes en vrouwen geïnteresseerd raken in deze typische vrouwensport. Je bent van harte welkom om een keer met mij mee te doen. Mits je menstrueert, natuurlijk.”

 
Deel dit artikel: