17 ℃
Jan en Wilma gebruiken de verwarming nauwelijks:

“Dankzij deze kleren besparen we maandelijks 200 euro aan energie”

“Dankzij deze kleren besparen we maandelijks 200 euro aan energie”
Foto: Ruslan Sitarchuk / IgorPloskin / Shutterstock.com

Nederlanders verzinnen steeds creatievere manieren om energie te besparen. Met de huidige gasprijs kunnen kleine ingrepen al een flinke besparing opleveren. Jan en Wilma Terschotte uit Helmond dragen een berenpak.

We worden hartelijk ontvangen in de woning van het Brabantse stel. Binnen is het inderdaad behoorlijk koud. “Ons huis is slecht geïsoleerd en erg tochtig. De verwarming zou voor ons onbetaalbaar worden. Daarom moesten we op zoek naar andere manieren om warm te blijven”, legt Jan (63) uit.

“Mensen krijgen het koud als ze teveel lichaamswarmte verliezen”, weet Jan. “Ik ben op zoek gegaan naar kleding die de lichaamswarmte zo veel mogelijk vasthoudt. Dan kom je al snel uit bij een berenpak. Een goed berenpak is niet goedkoop. Wij betaalden er 300 euro voor. Maar omdat we nauwelijks stoken, hebben we dat bedrag binnen een paar maanden terugverdiend.”

“We dragen deze kleding niet alleen overdag, maar ook ’s nachts in bed. De verwarming staat nooit hoger dan 14 graden, maar toch hebben we het niet koud”, zegt Wilma (61) terwijl ze een kopje thee aanbiedt.

“In het begin hadden wij wel onze twijfels hoor. Mijn man was bang dat niemand hem met zo’n berenpak nog serieus zou nemen, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Willen jullie honing in de thee?”

 
Deel dit artikel: