Dak van Akropolis helemaal weg door extreme hitte in Griekenland

Dak van Akropolis helemaal weg door extreme hitte in Griekenland
Foto: Nito / Shutterstock.com

Toeristen die vandaag in Griekenland de beroemde Akropolis bezochten, moeten raar hebben opgekeken. Door de extreme hitte is het complete dak van het gebouw verdwenen.

Net als andere Zuid-Europese steden heeft Griekenland momenteel te maken met een extreme hittegolf. De temperatuur kan op sommige plaatsen oplopen tot ruim 48 graden. Volgens wetenschappers gaan alle hitterecords sneuvelen door het natuurverschijnsel El Niño, versterkt door klimaatverandering. Er waren al zorgen over de gevolgen van de extreme hitte voor de archeologische schatten in het land.

De Nederlander Ron Tussenberg is momenteel in Griekenland en viel van de ene verbazing in de andere. “Het complete dak van de Akropolis ligt er al af”, meldt hij vanuit Athene. “Hierdoor is ook het laatste stukje beschutting verdwenen. De zon heeft nu vrij spel in het gebouw.”

Liefhebbers van archeologie en de oude Griekse beschaving zijn bang dat ook de zuilen van de Akropolis door de hitte gaan smelten. Ook in andere Zuid-Europese landen hebben monumentale gebouwen schade opgelopen door de hitte. In de Italiaanse stad Pisa dreigt een bijna duizend jaar oude toren om te vallen.

 
Deel dit artikel: