19 ℃

Daan (32) moet van de overheid zijn bedwantsen wegdoen: “Ze doen geen vlieg kwaad”

Daan (32) moet van de overheid zijn bedwantsen wegdoen: “Ze doen geen vlieg kwaad”
Foto: Klavdiia Arziukova / Shutterstock.com

De overheid heeft de nieuwe huis- en hobbydierenlijst gepresenteerd. Opvallend is dat de bedwants op de lijst ontbreekt. Dat betekent dat bedwantsen na 1 januari 2024 niet meer als huisdier gehouden mogen worden. Een flinke teleurstelling voor bedwantsliefhebbers, zoals de 32-jarige Daan Ginkel uit Utrecht.

Daan woont al twaalf jaar samen met zo’n vijftienduizend bedwantsen. “Ze waren er al toen ik in dit studentenhuis kwam wonen. Ik zou het vreselijk vinden als ze weg moeten. In de loop der jaren heb ik toch een band met ze opgebouwd”, vertelt hij.

Dat bedwantsen niet op de lijst van huis- en hobbydieren staan, is volgens Daan onterecht. “Deze diertjes zijn volledig gedomesticeerd. Ze doen geen vlieg kwaad. Ze leven al eeuwen bij mensen in huis en dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd”, legt hij uit. “Het probleem van de bedwantsen is dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien. Daardoor krijgen ze niet de erkenning die ze verdienen. Maar dat ze zo klein zijn, betekent toch niet dat ze geen rechten hebben?”

Als de nieuwe lijst van huis- en hobbydieren door de Tweede Kamer wordt goedgekeurd, zal Daan afscheid moeten nemen van zijn bedwantsen. “Ik ben er heel verdrietig om, dat mag je best weten”, zegt hij zacht. “Dit betekent dat ik vanaf 1 januari helemaal alleen moet slapen.”

 
Deel dit artikel: