19 ℃

Daan (1) lijdt aan ongewenst urineverlies

Daan (1) lijdt aan ongewenst urineverlies
Foto: Kryzhov / Shutterstock.com

“Elke dag heeft Daan meerdere ‘ongelukjes’. Hij geeft niet aan dat hij naar het toilet moet. Na een tijdje ontdek ik dat hij het in zijn broek heeft gedaan”, vertelt vader Freek Kuiper.

Naar schatting een miljoen Nederlanders hebben last van ongewenst urineverlies, zo blijkt uit onderzoek van Bureau QuestionIt. Het probleem doet zich het vaakst voor bij heel jonge kinderen. Het kind is zich niet bewust van de drang om te plassen en laat alles gewoon lopen. Dat maakt het leven een stuk minder aangenaam.

De 1-jarige Daan Kuiper heeft al vanaf zijn geboorte last van urineverlies. “Het gebeurt thuis, maar ook als we ergens op visite zijn”, vertelt vader Freek. “Hij weet donders goed waar het toilet is, maar hij kruipt er niet naartoe als hij moet. Heel vervelend natuurlijk. Niet alleen voor hem zelf, maar ook voor ons als ouders.”

Uroloog Harry Trellens herkent het probleem: “Incontinentie bij zeer jonge kinderen komt helaas vaker voor. De ouders rommelen maar wat met luiers, maar dat is natuurlijk een schijnoplossing. Gelukkig verdwijnt het probleem meestal na een jaar of drie vanzelf, maar al die tijd zit je wel in de stank.”

 
Deel dit artikel: