23 ℃

Daan (28) compenseert vroeggeboorte door overal te laat te komen

Daan (28) compenseert vroeggeboorte door overal te laat te komen
Foto: Evannovostro / Shutterstock.com

AMERSFOORT - Daan Wolraad (28) uit Amersfoort is maar liefst zeven dagen te vroeg geboren. Ondanks dat zijn ouders hem altijd hebben verteld dat deze vroeggeboorte niet zijn schuld is, voelt Daan al van kinds af aan een enorme behoefte om hiervoor te compenseren door overal structureel te laat te komen. “Zo voelt alles toch weer een beetje in balans”, vertelt Daan in een interview waarvoor hij drie kwartier na de afgesproken tijd kwam opdagen.

Daan legt uit dat zijn compensatiedrang begon toen hij op de basisschool zat: “Ik weet nog heel goed dat ik 8 jaar werd en niemand in de klas mij wilde feliciteren. Alle kinderen zeiden dat mijn verjaardag nep was, dat ik voordrong met jarig zijn en dat ik een week later maar mijn traktaties moest uitdelen. Dat hakte er behoorlijk in. Vanaf dat moment ben ik heel zelfbewust geworden. Omdat ik wist dat mijn vroeggeboorte altijd een zichtbaar onderdeel van mij zou blijven, besloot ik ervoor te gaan compenseren door nergens meer op tijd te komen. Ik hoopte op meer begrip en acceptatie vanuit mijn directe omgeving.”

Helaas merkt Daan dat deze acceptatie vaak nog ver te zoeken is: “Mensen zoals ik krijgen vaak verwijtende blikken toegeworpen als we een ruimte betreden. Alsof wij zelf schuldig zijn aan het feit dat we eerder dan gepland op deze wereld kwamen. Dat vind ik spijtig. Ik merk ook dat weinig mensen met wie ik afspreek het erover durven te hebben. Soms zeggen ze wel iets in de trant van ‘je bent wel lekker op tijd hè’, maar vervolgens krijgt het gespreksonderwerp geen diepere laag. Jammer genoeg lijkt er nog altijd een taboe te heersen op het praten over vroeggeboortes.”

 
Deel dit artikel: