20 ℃

D66 heeft veel vertrouwen in nieuwe verkiezingen: “Nederland klaar voor onze elitaire en afstandelijke koers”

D66 heeft veel vertrouwen in nieuwe verkiezingen: “Nederland klaar voor onze elitaire en afstandelijke koers”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Het kabinet is gevallen. Daarmee kunnen de vier coalitiepartijen terug naar de kiezer. Mochten er nieuwe verkiezingen komen, dan denkt vooral D66 goede zaken te kunnen doen.

D66-leider Sigrid Kaag kwam met opgeheven hoofd uit de onderhandelingen over het asielbeleid. Met bitse stem zei ze uitermate tevreden te zijn met de val van het kabinet: “Het Nederlandse volk is klaar met de ordinairiteit van clubjes als CDA, VVD en ChristenUnie. En dat kan ik me goed voorstellen. Mijn collegaatjes kunnen nog geen sonate van Scarlatti onderscheiden van een opera van Giacomelli. Geen wonder dat kiezers massaal naar mij overlopen.”

Mocht het inderdaad op een gang naar de stembus uitkomen, dan is het nog maar de vraag of kiezers massaal op D66 zullen stemmen. De peilingen laten namelijk een heel ander beeld zien. Maar volgens Kaag moet je de peilingen met een flinke korrel zout nemen: “Weet u wie de peilingen publiceren? Denkt u wellicht dat dat doctorandussen zijn of hoogleraren? Nee, het zijn veelal mensen die met hangen en wurgen een HBO-diploma hebben gehaald. Ik laat me door dat soort patjepeeërs niet aanpraten dat het volk niet van mij houdt.”

 
Deel dit artikel: