17 ℃

D66 euforisch: Nog maar 19 zetels nodig voor premierschap Sigrid Kaag

Foto: YT CC

Bij D66 is euforisch gereageerd op de nieuwste peilingen. Vergeleken met vorige week staan ze op maar liefst één zetel winst. Volgens D66 genoeg reden om te spreken over een ‘ongekende Kaag-ralley’.

Vandaag kwam peil.nl met een nieuwe peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. D66 is vergeleken met vorige week gegroeid met één zetel. En hoewel één zetel behoort tot de zogenaamde foutmarges, zijn ze bij D66 euforisch: “Door deze sprong van 13 naar 14 zetels kunnen we blijven spinnen dat we met Sigrid Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland in huis hebben. We hijgen Rutte in de nek”, aldus de campagneleider.

Voor onafhankelijke volgers van de politiek klinkt dit toch wat opmerkelijk. D66 staat vierde in de peilingen met maar liefst 19 zetels achterstand op de grootste partij. De vraag is dus: hoe kunt u de euforie bij D66 verklaren? “Wat een onnozele vraag”, zegt de campagneleider met een smalend lachje. “Kiezers die ooit de keuze hebben moeten maken tussen Oxford en Cambridge begrijpen dit volkomen. Het heeft namelijk te maken met exponentiële groei en met cumulatief. Begrippen die voor gewone kiezers veel te moeilijk zijn. Alleen echte D66’ers begrijpen hoe dat werkt. Mensen die zeven talen spreken hoeven we dat allemaal niet uit te leggen. Die denken dat één zetel winnen in een week niet genoeg is om daarna 19 zetels te winnen binnen tien dagen. Onwetende sukkels.”

 
Deel dit artikel: