14 ℃

D66 en VVD geven openheid: “Ook zonder achterkamertjespolitiek was Vera Bergkamp gekozen tot Kamervoorzitter”

Foto: YT CC

De twee grootste partijen van Nederland hebben meteen na de verkiezing van D66’er Vera Bergkamp tot Kamervoorzitter laten weten dat ook zonder politiek gekonkel het resultaat hetzelfde zou zijn geweest.

Het was een pijnlijk moment voor Sigrid Kaag toen ze gisteren in de Tweede Kamer moest toegeven dat ze telefonisch contact had gehad met Mark Rutte over het feit dat ook D66 op het allerlaatste moment een kandidaat voorzitter naar voren zou schuiven. Het had alle schijn van achterkamertjespolitiek; Kaag die Rutte op subtiele wijze laat weten dat de steun van D66 voor de demissionair premier wel moet worden terugbetaald met een voorzitterschap voor de Tweede Kamer.

En dus vinden zowel VVD en D66 het belangrijk om de Nederlandse kiezer te laten weten dat dit politieke onderonsje geen enkel effect heeft gehad op de uitkomst van de verkiezing van Vera Bergkamp. In een gezamenlijk statement laten zij weten: “Het feit dat er telefonisch is gekonkeld door onze beide lijsttrekkers heeft geen enkel effect gehad op de uitkomst. Het is geheel toevallig dat al onze Tweede Kamerleden voor Vera Bergkamp hebben gekozen. De druk die onze lijsttrekkers op de Kamerleden hebben uitgeoefend is dus achteraf bezien onnodig geweest. Een schitterend begin van nieuw elan en leiderschap.”

 
Deel dit artikel: