23 ℃

Crowdfunding net op tijd rond, uitvaart paus Benedictus kan doorgaan

Crowdfunding net op tijd rond, uitvaart paus Benedictus kan doorgaan
Foto: Dongio / Wiki Commons CC BY30

De uitvaart van de overleden paus Benedictus XVI kon donderdag toch doorgaan. Het Vaticaan was er door middel van crowdfunding in geslaagd om voldoende geld bij elkaar te krijgen.

De voormalige paus overleed al op 31 december en lag sindsdien op het hoofdaltaar van de Sint-Pietersbasiliek. Volgens de katholieke kerk een onhoudbare situatie. “Er was geen uitvaartverzekering of iets dergelijks. Benedictus had gewoon helemaal niets geregeld. Nooit een betaalde baan gehad, dus geen spaarpotje, niks. Hij was een nogal zonderlijke man. Altijd maar met dat geloof bezig, op het obsessieve af”, zegt Vaticaancorrespondent Zagan Abaddon.

Vanwege de kosten was Benedictus in een eenvoudige kist van cipressenhout gelegd. Donderdag was er een pauselijke, maar sobere uitvaartbijeenkomst. Zoals verwacht was het daarbij niet erg druk. “Het was natuurlijk ook een oude man”, aldus Abaddon. “De laatste jaren leidde hij een teruggetrokken bestaan. Veel sociale contacten had hij niet meer. Dan is altijd afwachten of mensen nog de moeite nemen om naar de uitvaart te komen. En laten we ook niet vergeten dat Benedictus eigenlijk een Duitser was.”

 
Deel dit artikel: