14 ℃

Criminelen slachtoffer van coronamaatregelen

Foto: Pressmaster / Shutterstock.com

De onderwereld wordt hard geraakt door de maatregelen tegen het coronavirus. Inbrekers, fietsendieven en zakkenrollers kunnen hun werk niet meer doen.

Sinds de invoering van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de criminaliteit flink afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de nationale politie. Maar hoewel voor bedrijven een ZZP’ers steunmaatregelen zijn toegezegd, is er voor de onderwereld niets geregeld.

Ook inbreker Wesley P. heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. “De overheid adviseert mensen om thuis te blijven. Dat begrijp ik wel, maar onze beroepsgroep is daar de dupe van. Ergens ongemerkt insluipen is zowat onmogelijk geworden”, vertelt hij. “Er zijn heel veel gelegenheidsinbrekers die er nog een baan bij hebben, maar professionals zoals ik zitten momenteel helemaal zonder inkomen.”

Wesley hoopt dat de overheid alsnog komt met maatregelen om het verlies aan inkomsten in de onderwereld te compenseren: “We moeten nu vreselijke dingen doen om het hoofd boven water te kunnen houden. Ik ken keurige jongens die nu mondkapjes moeten verkopen voor woekerprijzen. Dat wil ik niet goedpraten, maar de overheid werkt dat wél zelf in de hand. Dus dan vraag ik me af: wie zit hier nou fout?”

 
Deel dit artikel: