Omwille van het milieu raakt de traditionele crematie uit de gratie. In plaats daarvan kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om na hun dood te worden gebakken.
Cremeren was lange tijd de ‘populairste’ uitvaartmethode, maar een crematie is wel erg belastend voor het milieu. Voor één enkele crematie moet 50 kuub gas worden verstookt. “Een ouderwetse crematie in een gasoven gaat razendsnel, maar is niet bepaald duurzaam. Er wordt wel geëxperimenteerd met elektrische ovens, maar ook dat zijn echte energievreters. Hoe dan ook moet zo’n hele oven worden warm gestookt”, zegt uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden van uitvaartcentrum Wilgengaerd. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders.
Wijngaarden toont de speciale pan die in het uitvaartcentrum is geïnstalleerd: “De pan is vergelijkbaar met een gewone koekenpan, maar dan veel groter. Omdat alleen de bodem van de pan hoeft te worden verhit, is voor deze uitvaartmethode aanzienlijk minder energie nodig.”
Keren
Om te voorkomen dat de overledene aanbakt, wordt de pan ingevet. “We hebben proeven gedaan met margarine, maar dat spettert te veel. Daarom geven we de voorkeur aan zonnebloemolie”, legt Wijngaarden uit. “Eerst wordt de overledene ontkleed en licht gezouten. Vervolgens kan de overledene de pan in. En daarna is het nog gewoon een kwestie van om de paar minuten even keren.”
Het bakken van een overledene duurt overigens wel iets langer dan een traditionele crematie. De tijdsduur van het bakproces hangt onder meer af van het lichaamsomvang. Wijngaarden: “U kunt zich voorstellen dat een lichaam van honderd kilo langer moet bakken dan het stoffelijk overschot van iemand van zestig kilo. Maar in de praktijk duurt het nooit langer dan een half uurtje voordat iemand echt goed gaar is. In de uitvaartwereld noemen wij dat ‘well-done’.”