19 ℃

Crematorium zet ovens open voor mensen die de verwarming niet meer kunnen betalen

Crematorium zet ovens open voor mensen die de verwarming niet meer kunnen betalen
Foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Steeds meer Nederlanders hebben moeite om de energierekening te betalen. Verwarming is voor veel huishoudens zelfs onbetaalbaar geworden. Wie thuis in de kou zit, kan vanaf vandaag terecht bij crematorium Wilgengaerd. 

“Je hoort zoveel schrijnende verhalen van mensen die in de kou zitten. Wij vonden dat we iets moesten doen”, zegt directeur Jos van Broekheuvel van het crematorium. “Vanaf vandaag cremeren we met de deur op een kiertje, zodat de ruimte rond de oven lekker warm wordt. Buurtbewoners zijn hier van harte welkom om op te warmen.”

De meeste mensen reageren positief op de hulpactie van het crematorium. Toch is er ook kritiek. “Er zijn mensen die het ongepast vinden”, geeft Van Broekheuvel toe. “Maar zeikerds heb je nou eenmaal altijd. Dan denk ik: verdorie, kom dan zelf met een beter idee.”

“In deze dure tijden zou het zonde zijn als de warmte door de schoorsteen naar buiten gaat. En de belangstelling voor onze warme ruimte is groot hoor. Vanochtend zaten al twaalf mensen rond het vuur. We hebben iedereen een kopje koffie en een plakje cake gegeven. Eigenlijk was het best gezellig.”

 
Deel dit artikel: