17 ℃

Crematoria getroffen door hoge gasprijs: “Probeer uw sterfmoment uit te stellen”

Crematoria getroffen door hoge gasprijs: “Probeer uw sterfmoment uit te stellen”
Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

Verschillende crematoria in ons land dreigen in de problemen te komen. Door de extreem hoge gasprijs is het cremeren van een overledene een stuk duurder.

Het Russische Gazprom zette de gastoevoer naar Europa woensdagochtend op een lager pitje. Hierdoor steeg de prijs van het toch al dure aardgas met meer dan tien procent. Door de torenhoge gasprijs hebben de crematoria te maken met flink hogere kosten. “Een crematie vreet energie. Onze oven heeft een capaciteit van anderhalve kilo lichaamsgewicht per minuut. Gemiddeld brandt een overledene dus ruim een uur. Dat kost handenvol geld”, zegt directeur Jos van Broekheuvel van crematorium Wilgengaerd.

Per jaar verstookt een crematorium met één oven zo’n 85.000 kuub aardgas. Met de huidige gasprijs komt dat neer op een kostenpost van ruim 180.000 euro. Vooral voor de kleinere crematoria is dat niet meer op te brengen.

Van Broekheuvel doet een dringende oproep aan mensen die na hun dood gecremeerd willen worden: “Veel mensen gaan dood wanneer het hen uitkomt. Dat was vroeger geen probleem, maar vanwege de hoge crematiekosten moet het nu echt anders. Probeer uw sterfmoment uit te stellen tot de gasprijzen wat zijn gedaald. Als u echt niet kunt wachten, overleg dan eerst met uw uitvaartondernemer. Door uw dood zorgvuldig te plannen, kunt u ons heel wat kosten besparen.”

 
Deel dit artikel: