22 ℃

Coronavirus verspreidt zich niet telefonisch

Foto: Romanno / Shutterstock.com

Het gerucht dat het coronavirus zich telefonisch kan verspreiden klopt niet. Dat zeggen artsen van het UMC Meppel na onderzoek. 

Op internet verscheen in de afgelopen weken het bericht dat het coronavirus, of Covid-19 zoals het officieel heet, zich telefonisch kan verspreiden. Artsen van het UMC Meppel namen de proef op de som. “Wij hebben ruim 300 willekeurige telefoonnummers in China en in Italië gebeld. In 40 procent van de gevallen kregen wij daadwerkelijk iemand aan de lijn”, legt viroloog Eric Stammelhuis uit.

“Wanneer de telefoon werd opgenomen, werd de gesprekspartner gevraagd recht in het telefoontoestel te hoesten. Na afloop van het experiment bleek niemand aan onze kant van de lijn besmet met het coronavirus.”

Dr. Stammelhuis ontdekte dat het merk van de gebruikte telefoon geen invloed heeft op het besmettingsrisico. “We hadden verwacht dat smartphones van het Chinese merk Huawei een hoger risico met zich meebrengen, maar dat blijkt niet zo te zijn”, aldus de arts. “Bij moderne smartphones wordt het stemgeluid van de beller gedigitaliseerd. Wij vermoeden dat het virus dat niet overleeft.”

De wetenschappers benadrukken dat het uitwisselen van smartphones wel gevaarlijk kan zijn. Snuffelen aan de smartphone van een patiënt, of er aan likken, wordt afgeraden. Ook is het verstandig om niet te bellen met Aziatische boerderijdieren, zoals de pekingeend.

 
Deel dit artikel: