4 ℃

Coronavirus en chlamydia… zijn er verschillen?

Foto: Gyorgy Barna / Shutterstock.com

De wereld is in de ban van het coronavirus, of Covid-19 zoals het officieel heet. Wie ziek wordt door het virus krijgt last van de luchtwegen. Hoge koorts, ademnood, hevige hoestbuien. Symptomen die nauwelijks voorkomen bij chlamydia. Toch zijn er nog meer verschillen. Viroloog Eric Stammelhuis geeft uitleg.

Vooral 40-plussers zullen zich de chlamydiacrisis van 1995 nog goed herinneren. Het was de tijd van gabberhouse, flippo’s en breezers. En heel Nederland had jeuk. De huidige coronacrisis doet sterk denken aan de chlamydia-uitbraak van toen.

“Het is zeker waar dat het coronavirus en chlamydia overeenkomsten kennen. Beide ziekten zijn door geslachtsverkeer overdraagbaar. Voor de patiënt zijn beide ziekten zeer vervelend, helemaal voor wie ze allebei tegelijk heeft. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen”, zegt viroloog Stammelhuis.

“Ten eerste gaat het bij het coronavirus om een virus, zoals de naam al doet vermoeden. Chlamydia daarentegen is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Daarnaast veroorzaakt het coronavirus vooral klachten in de luchtwegen, waar chlamydia zich juist in het onderlijf manifesteert. En hoewel het coronavirus aanzienlijk dodelijker is, is de jeuk stukken minder.”

Dat beide ziekten vaak in één adem genoemd worden, is volgens dr. Stammelhuis eenvoudig te verklaren: “Beide ziekten zijn met dezelfde maatregelen te voorkomen. Voor zowel het coronavirus als chlamydia geldt: houd afstand, minstens anderhalve meter.”

 
Deel dit artikel: