16 ℃

Coronavirus: BLIJF IN GODSNAAM THUIS!

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Alles wordt afgelast en u mag niet meer naar uw werk. Dat is – in het kort – de uitkomst van het crisisoverleg in de Tweede Kamer over het coronavirus.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt de verspreiding van het coronavirus uit de hand. Vrijwel alle evenementen zijn daarom op last van de overheid afgelast. Iedereen met (zelfs zeer geringe) gezondheidsklachten wordt opgeroepen thuis te blijven en sociale contacten te vermijden. Thuiswerken wordt verplicht.

Viroloog Eric Stammelhuis haalt zijn schouders op over de maatregelen van het kabinet. “Op zich is het goed dat er eindelijk actie komt, maar het is al te laat”, aldus de arts. “De fase waarin het virus nog te beheersen is hebben we al lang gehad. Het is nu ieder voor zich.”

Scholen hoeven vooralsnog niet dicht. Dat is omdat kinderen relatief weinig risico op besmetting lopen. “We zien dat ouderen als eerste aan het coronavirus overlijden, ruwweg dus iedereen boven de dertig”, legt viroloog Stammelhuis uit. “Het virus lijkt geen vat te hebben op kinderen. Dat is mooi, want onze kinderen moeten het land weer opbouwen als alle volwassenen over een paar weken dood zijn. Nu is het vooral een kwestie van rustig wachten op het onvermijdelijke. En laten we vooral niet overdrijven.”

 
Deel dit artikel: