23 ℃

Coronapatiënt Job weet nog niet welke 2 of 3 anderen hij wil besmetten

Foto: Dragon fang / Shutterstock.com

“Ik vind het een heel moeilijke beslissing”, zegt de 24-jarige coronapatiënt Job Tubbing. “Ik kan iemand wekenlang uitschakelen, of zelfs de dood in jagen. Dat is een enorme verantwoordelijkheid.”

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Iemand met het coronavirus besmet gemiddeld twee of drie anderen, zo zegt het RIVM. Patiënten moeten hierdoor een moeilijke keuze maken: wie kies je uit?

Job Tubbing hoorde vorige week dat hij besmet is met het coronavirus. Sindsdien zit hij in thuisisolatie. Job heeft nog niet kunnen kiezen welke twee of drie anderen hij gaat besmetten: “Het is echt een lastig dilemma. Ik zou natuurlijk mijn oma kunnen besmetten. Zij is al oud en heeft toch al niet meer zo lang te leven. Maar ik kan ook kiezen voor iemand aan wie ik een vreselijke hekel heb, mijn ex bijvoorbeeld.”

Stiekem hoopt Job dat hij helemaal niet hoeft te kiezen: “Ik zou het fijn zijn als mensen zich vrijwillig bij mij melden. Volgens de cijfers van het RIVM zijn twee mensen al voldoende, maar drie mag ook. En als het er meer zijn gaan we gewoon loten.”

 
Deel dit artikel: