15 ℃

CORONACRISIS: Natuur herovert stadje in lockdown

CORONACRISIS: Natuur herovert stadje in lockdown
Foto: Barbara Bednarz / Shutterstock.com

Nederlanders blijven massaal binnen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het openbare leven ligt volledig stil. Wij namen een kijkje in Strielwouden, de eerste gemeente die vorige week al in volledige ‘lockdown’ ging.

Straten zijn verlaten, bedrijven liggen stil, winkels zijn leeg. Strielwouden heeft een spookachtige sfeer. Door het coronavirus blijft iedereen thuis. De natuur neemt langzaam bezit van het ooit zo levendige stadje.

Foto: Daniele Aloisi / Shutterstock.com

1. De borden aan de rand van de stad zijn duidelijk: wegblijven hier. Niemand komt Strielwouden nog in of uit.

Foto: Oriole Gin / Shutterstock.com

2. Nu de plantsoenendienst stil ligt, wordt Strielwouden langzaam maar zeker heroverd door de natuur. Op het ooit zo levendige Marktplein groeit onkruid tussen de stenen. Links het gemeentehuis.

Foto: Milosz Maslanka / Shutterstock.com

3. Zoals overal in ons land zijn ook in Strielwouden de scholen gesloten. Basisschool De Uylenburcht lijkt haastig verlaten. Door gebrek aan onderhoud bladdert de verf van de muren. Het is onthutsend om te zien hoe snel dat gaat.

Foto: Paparazzza / Shutterstock.com

4. Het was kermis in Strielwouden, op het moment dat de lockdown van kracht werd. De attracties staan er nog… verlaten. In de botsauto’s geen lachende kinderen, maar vuil en regenwater.

Foto: Barbara Bednarz / Shutterstock.com

5. De supermarkten in de stad zijn leeg. In deze vestiging van Albert Heijn is nog gauw wat gehamsterd, voordat de deuren op slot gingen. De bizarre beelden doen een beetje denken aan Tsjernobyl. Het voelt onwerkelijk dat zoiets nu ook in ons land gebeurt.

Foto: D. Markosian / Public Domain / Wiki Commons

6. Alleen bij de plaatselijke kerncentrale zien we nog wat activiteit. Dappere vrijwilligers proberen de elektriciteitsvoorziening overeind te houden. Hier zien we Willem Jongkind (hoestend, links) en Daan van Heufters (rechts). Willem was al besmet, Daan nu ook.

 
Deel dit artikel: