Corona toegevoegd aan lijst van beschermde virussen

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Het coronavirus krijgt een beschermde status. Door allerlei maatregelen komt het virus in ons land nauwelijks nog voor. “Het huidige beleid is er op gericht om het virus te laten uitsterven. In moreel opzicht kun je daar je vraagtekens bij zetten”, zegt viroloog Eric Stammelhuis. 

De arts vindt dat het coronavirus recht heeft op bescherming. “Wat we er ook van vinden, het coronavirus is wel onderdeel van de natuur. Daarmee heeft het virus evenveel recht op leven als elk ander organisme. Het is niet uit te leggen dat bijvoorbeeld de Bengaalse tijger en de neushoorn wel beschermd worden, maar het coronavirus niet.”

Stammelhuis wijst daarnaast op de grote culturele waarde van het virus: “Corona heeft onze samenleving gevormd tot hoe die nu is. De hele manier waarop we met elkaar omgaan is door dit virus tot stand gekomen. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat.”

De International Virology Society (IVS) heeft COVID-19 inmiddels toegevoegd aan de lijst van beschermde virussen. Een speciaal programma moet voorkomen dat het virus helemaal verdwijnt. “We moeten een manier vinden waarop we onze planeet met het virus kunnen delen. Er moeten onder meer reservaten komen, waarin het virus zich goed kan ontwikkelen. Dat kunnen restaurants zijn, maar bijvoorbeeld ook verzorgingshuizen.”

 
Deel dit artikel: