13 ℃

“Corona? Dat kennen wij hier niet”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Steeds meer Nederlanders verruilen hun normale leven voor een primitief bestaan op de Veluwe. In het gebied woont een groeiende groep verwilderde Nederlanders, die hun plekje in de maatschappij vrijwillig hebben opgegeven.

Met veel moeite kwamen we in contact met Jos, die al zo’n tien jaar ronddoolt over de Veluwe. Tot 2010 had Jos een tamelijk doorsnee leven. Hij was getrouwd, had een goede baan, twee kinderen en een halfvrijstaande woning in Diemen. Toch gaf hij alles op en vertrok.

“Ik voelde me niet meer thuis in de maatschappij. Ik wilde geen verplichtingen meer. Ik verlangde naar het primitieve leven dat mijn verre voorouders hadden. Ik wilde overleven, ver weg van de moderne samenleving”, vertelt de 60-jarige voormalige accountant. “Ik ging op zoek naar de oerjos.”

Jos kocht een huis in Hoenderloo, een vergeten dorp te midden van de Veluwse bossen. Tot begin dit jaar woonde bijna niemand in Hoenderloo, maar de laatste maanden is de groep gegroeid. Jos leidt er een eenvoudig bestaan. “Ik sta om zeven uur op en werk een beetje. ’s Avonds scharrel ik wat voedsel bij elkaar en daarna zit ik bij het vuur. Zoals iedereen hier.”

Hoeveel mensen in Hoenderloo wonen wil Jos niet zeggen. “We zijn erg gesteld op onze rust. Contact met de buitenwereld is er nauwelijks. Af en toe een whatsappje, daar blijft het bij.”

 
Deel dit artikel: