23 ℃

Complotkleuter Daan (4) twijfelt aan bestaan van Sinterklaas

Complotkleuter Daan (4) twijfelt aan bestaan van Sinterklaas
Foto: Tanya Little / Shutterstock.com

HAARLEM - Terwijl Nederland steeds meer in de ban raakt van Sinterklaas, zet complotkleuter Daan Steverkamp openlijk vraagtekens bij het kinderfeest. “Het is pure massahysterie, gecreëerd door de volwassen elite”, aldus de 4-jarige Steverkamp.

Steverkamp, die zichzelf omschrijft als ‘kritische minderjarige’, deed via internet uitvoerig onderzoek naar het sinterklaasverhaal. “Het zou gaan om een bisschop van bijna tweeduizend jaar oud die nog elk jaar naar Nederland komt. Tenminste, dat is wat onze ouders ons willen laten geloven. Maar hoe waarschijnlijk is dat scenario? Ik kwam steeds dieper in een web van leugens en bedrog”, zegt Steverkamp. 

“Er is geen enkel bewijs dat Sinterklaas daadwerkelijk nog bestaat, maar de mythe wordt in stand gehouden door de volwassen elite om controle te houden over minderjarige schoenzetters. ‘Als je niet lief bent, geeft Sinterklaas je geen cadeautje’, zeggen ze. Op die manier zetten ze je onder druk om het gewenste gedrag te vertonen.”

Steverkamp adviseert kleuters om kritisch te zijn: “Geloof niet zomaar alles wat door de mainstream media over Sinterklaas wordt verteld, of wat de ouderlijke macht je influistert. Als je er dieper induikt, ontdek je dat er dingen niet kloppen. Daarom zeg ik: doe je eigen onderzoek!”

 
Deel dit artikel: