12 ℃

Complothobbyclub ziet ledental flink stijgen

Complothobbyclub ziet ledental flink stijgen
Foto: Gdela / Ozalpvahid / Shutterstock.com / Tpdne

Het gaat goed met de Gelderse complothobbyclub Nero. In het afgelopen jaar zag de club het ledental meer dan verdubbelen. Vooral het aantal jeugdleden nam toe.

“Dankzij mensen als Gideon van Meijeren en Pepijn van Houwelingen zijn complotten erg populair”, verklaart voorzitter Freek Gonsveldt de stijging van het ledental. “Onze leden vinden het leuk om zelf onderzoek te doen. In het echte leven stellen deze mensen meestal niet zo veel voor. Ze hebben niet gestudeerd, een matige baan en kunnen niet goed meekomen in de veranderende samenleving. Bij onze club hebben ze de illusie dat ze iets belangrijks aan het doen zijn, alsof ze ertoe doen.”

Met het aantal leden nam ook het aantal activiteiten van de complothobbyclub toe. “Via Twitter en Facebook houden we de mensen bezig”, legt Gonsveldt uit. “We trekken álles in twijfel, van gewone bijeenkomsten van wereldleiders tot en met de klimaatverandering en de condensstrepen van vliegtuigen. Onze leden hebben al een intrinsiek wantrouwen richting mensen die het verder geschopt hebben in het leven – en dat zijn er nogal wat – dus er is altijd wel iets nieuws te verzinnen.”

Vooral bij de jeugdafdeling van de complothobbyclub steeg het aantal aanmeldingen. “Het zijn kinderen die via hun ouders met het complotwereldje in aanraking zijn gekomen en zelf ook dingetjes willen onderzoeken”, zegt Gonsveldt. “Voor de kids organiseren we allerlei leuke activiteiten. Speciaal voor onze jongste leden verzonnen we bijvoorbeeld een verhaaltje over satanssmurfen die stiekem de aarde regeren. En dan gaan we met z’n allen het bos in om ze te zoeken. Dat vinden ze superspannend.”

 
Deel dit artikel: