12 ℃

Complotdenkers vragen om erkenning

Mensen die menen overal complotten en doofpotaffaires te ontdekken worden nogal eens niet geloofd. Vaak wordt er lacherig over hen gedaan, of probeert men hun bijzondere overtuigingen te weerleggen met wetenschappelijke argumenten. De Vereniging van Nederlandse Complot- en Doofpotdenkers (VNCD) is dat zat. Ze wil dat de leden weer serieus worden genomen.

Foto: Media Whalestock / Lena Graphics / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Voorzitter van de VNCD Sven Ruyzemans verwoordt het als volgt: “Onze leden snappen beter dan anderen hoe dingen echt in elkaar zitten. Zo weten we bijvoorbeeld zeker dat je van vaccinaties autisme krijgt en dat Marianne Vaatstra vermoord is door een asielzoeker. Omdat wij over het algemeen niet zo’n snuggere indruk maken, denken mensen weleens dat ze die ideeën zomaar uit ons hoofd kunnen praten. Maar dan onderschat men onze vasthoudendheid.”

Ruyzemans: “De leden van de VNCD zijn trots op wat ze kunnen. Iets zien wat een ander niet ziet, is een gave. Wat wij vragen is de erkenning van dit bijzondere talent. Het is goed dat jullie hierover schrijven”, voegt hij er zuchtend aan toe, “maar dit bericht zal natuurlijk ook wel weer de doofpot in gaan of verdraaid worden.”

 
Deel dit artikel: