20 ℃

Commissie adviseert armoedegrens te verlagen om te voorkomen dat mensen eronder zakken

Commissie adviseert armoedegrens te verlagen om te voorkomen dat mensen eronder zakken
Foto: Lunopark / Shutterstock.com

Het kabinet moet dringend de armoedegrens verlagen om te voorkomen dat Nederlanders eronder komen. Dat adviseert de commissie Armoedebelemmering onder leiding van econoom Frans van Deuteren.

Als de overheid niet ingrijpt, zitten volgend jaar bijna een miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Dat heeft het CBS berekend. “Dat scenario moeten we op alle mogelijke manieren voorkomen. Als deze cijfers iets laten zien, dan is het dat de armoedegrens dringend moet worden bijgesteld”, zegt Van Deuteren.

De armoedegrens voor een eenpersoonshuishouden ligt nu nog op een inkomen van 1.508 euro per maand. Op dit moment zitten 815.000 Nederlanders daaronder en zij leven dus officieel in armoede.

De commissie Armoedebelemmering adviseert om de armoedegrens te verlagen tot 904 euro. “Een forse, maar helaas wel een noodzakelijke maatregel”, erkent Van Deuteren. “Als je de armoedegrens met 40 procent verlaagt, help je honderdduizenden huishoudens er in één klap weer boven. Dat zijn we als beschaafde samenleving aan die mensen verplicht.”

 
Deel dit artikel: