18 ℃

Comité: “Nederland zit niet te wachten op excuses voor het vikingverleden”

Comité: “Nederland zit niet te wachten op excuses voor het vikingverleden”
Foto: Marcel Bakker / Rhimage / Ranta Images / Shutterstock.com

Er is geen enkele sprake van dat een van de betrokken landen excuses wil gaan maken voor het vikingverleden. “Dat is ook prima”, aldus Jan de Boer van het Comité ter Verwerking Overheersing Vikingen (CVOV).

Het Nationaal Monument Vikingverleden op de dijk bij Harlingen is een van de vele tastbare herinneringen aan deze donkere periode in de geschiedenis. Onder andere in Nederland hebben de Vikingen eeuwenlang huisgehouden door middel van brute rooftochten. Deze barbaarse samenleving bestond uit brute krijgers en plunderaars uit landen die nu bekend staan als Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland. Nooit zijn er vanuit deze landen excuses gemaakt voor de gevolgen van de vikingoverheersing. Gevolgen die destijds diepe emotionele, fysieke, economische en sociaal-maatschappelijke problemen hebben veroorzaakt die soms nog steeds zichtbaar zijn.

De vikingoverheersing heeft in Nederland diepe sporen van vernietiging achtergelaten. Waar nu het troosteloze forenzendorp Wijk bij Duurstede staat, lag ooit de prachtige en welvarende handelsstad Dorestad, gebouwd op de fundamenten van een Romeins castellum. Helaas werd de stad in 863 door de Vikingen verwoest.

“Dagelijks zie ik nog allerlei blonde mensen met blauwe ogen hier door de straten lopen. En dat is prima”, geeft De Boer aan. “We weten allemaal hoe ze hier vroeger zijn gekomen. Maar moeten we daar nu nog moeilijk over doen?”

 
Deel dit artikel: