13 ℃

Code Geel: Nederland getroffen door ‘onweer’

Een deel van ons land is dit weekend en maandagochtend getroffen door extreme weersomstandigheden. Meteorologen noemen het “onweer”. Wat is dit zeldzame natuurverschijnsel?

Foto: Flickr CC

De buien begonnen vroeg in de ochtend in het midden van het land en groeiden snel uit tot flinke onweersbuien. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 18 millimeter regen, meldt Weeronline. Hier en daar werd zelfs bliksem waargenomen.

“Onweer is een bui die gepaard gaat met elektrische ontladingen. Deze ontladingen zijn waarneembaar als een lichtflits – de bliksem – gevolgd door een scherp of dof rommelend geluid – de donder”, legt weerkundige Thomas Indra uit. “Vooral de bliksem is levensgevaarlijk. Wie erdoor getroffen wordt, kan zelfs overlijden.”

Volgens Indra had het drama veel erger kunnen aflopen. “Het onweer bleef nu beperkt tot het zuiden en oosten van het land. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als het onweer een groter gebied had getroffen. Dan was de ellende niet te overzien geweest. Gelukkig komt onweer in ons land maar heel zelden voor.”

 
Deel dit artikel: