14 ℃
Crisisberaad

Coalitie worstelt met duivels dilemma: “We stoppen niet, óf we gaan door”

Coalitie worstelt met duivels dilemma: “We stoppen niet, óf we gaan door”
Foto: Oliverdelahaye / Shutterstock.com

Regeringspartijen voerden dinsdagavond een ongekend spannend crisisberaad. De partijen staan voor een scherpe keuze: niet stoppen of doorgaan.

Voor buitenstaanders lijkt de keuze tussen niet stoppen en doorgaan misschien lood om oud ijzer, maar volgens premier Rutte is het een keuze op het scherpst van de snede: “We staan echt op een kruispunt met het kabinet. Kiezen we voor niet stoppen, dan geven we een duidelijk signaal af aan de ontevreden kiezer: we willen niet verder maar we moeten wel. Kiezen we voor doorgaan, dan geven we een signaal af aan de kiezer die nog vertrouwen in ons heeft: we staan nog steeds achter ons eigen beleid.”

Wopke Hoekstra van het CDA zegt een absolute voorkeur te hebben voor niet stoppen: “Er moet een stevig signaal komen aan alle kiezers die vinden dat het anders moet. We kunnen niet zomaar doorgaan met deze coalitie. Ik ga dan ook met gestrekt been in dit coalitieberaad en zal vechten voor een uitkomst die recht doet aan de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezing. En daarom kiest het CDA met volle overtuiging voor niet stoppen.”

 
Deel dit artikel: