16 ℃

Claudia (35) viert het Offerfeest: “Dat beest bleef nog best lang spartelen”

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

Moslims vieren deze week het Offerfeest. Voor het traditionele feest wordt een schaap of lammetje onverdoofd geslacht. Niet alleen moslims, maar ook steeds meer niet-moslims doen er aan mee. Claudia Hendriks uit Zaandam offerde samen met haar islamitische buurman een schaap.

Het Offerfeest wordt in Nederland uitgebreid gevierd. Duizenden dieren worden speciaal voor het feest ritueel geslacht. Het vlees wordt opgegeten of uitgedeeld aan de armen. “Een prachtig gebaar”, zegt de 35-jarige Claudia. Zelf is ze geen moslima, maar ze viert het feest graag mee met haar islamitische buren. “Samen feestvieren is goed voor de saamhorigheid in de buurt. Het Offerfeest is heel gezellig en je hoeft echt geen moslim te zijn om mee te mogen doen.”

Claudia en haar buurman Ahmed begonnen al vroeg met de voorbereiding. “Via Marktplaats kochten we samen een schaap om te offeren”, vertelt Claudia. “Ahmed sneed op traditionele wijze z’n keel door. Dat beest bleef trouwens nog best lang spartelen. Mooi om te zien hoe zo’n traditie in z’n werk gaat.”

Over vier maanden vieren Claudia en Ahmed weer samen feest: “Ik heb Ahmed uitgenodigd voor het sinterklaasfeest. Uiteraard zonder zwarte pieten. Prachtig hoe we elkaars culturen respecteren.”

 
Deel dit artikel: