23 ℃

Vrouw grijpt de macht in Mexico, kan zoiets ook in Nederland gebeuren?

Vrouw grijpt de macht in Mexico, kan zoiets ook in Nederland gebeuren?
Foto: Octavio Hoyos / Shutterstock.com

MEXICO-STAD - Mexico krijgt voor het eerst een vrouwelijke president. Het gaat om de 61-jarige Claudia Sheinbaum. Veel Nederlanders vragen zich af of zoiets ook in Nederland zou kunnen gebeuren. Toch hoeven we daar volgens politiek analist Fons Knielen niet bang voor te zijn.

Voor het eerst heeft een vrouw de verkiezingswinst opgeëist in Mexico. Ook in andere landen leidde dat tot grote onrust. Toch is het risico van een vrouwelijke president in ons land erg klein. “Ten eerste is Nederland geen republiek. Ons land hééft dus geen president”, legt Knielen uit. “Daarnaast is Mexico van oudsher een radicaal feministisch bolwerk. In Nederland hebben mannen de macht. Dat is echt een belangrijk verschil.”

Maar stel dat Nederland wel een president zou hebben, hoe groot is dan de kans dat een vrouw de macht grijpt? “Die kans is gelukkig niet zo groot”, stelt Knielen gerust. “Mannen als Geert Wilders en Dick Schoof hebben de touwtjes stevig in handen. Die zorgen er echt wel voor dat dit in Nederland niet kan gebeuren. Daarnaast is Nederland voor de zekerheid zó ingericht dat er geen capabele vrouwen op prominente plekken in de politiek kunnen komen. Die plekken worden bezet gehouden door Caroline van der Plas en dat vrouwtje van de VVD.”

 
Deel dit artikel: